طراحی الگوی شایستگی معلم به‌مثابه یادگیرنده مادام‌العمر در نظام آموزش‌وپرورش ایران و اعتباربخشی آن - پروین صمدی; طاهره احمدی; پروین احمدی (Shahid Chamran University of Ahvaz, 2023)
پژوهش حاضر باهدف طراحی الگوی شایستگی معلم به‌مثابه یادگیرنده مادام‌العمر در نظام آموزش‌وپرورش ایران و اعتباربخشی آن انجام‌شده است. این پژوهش جزء پژوهش‌های ترکیبی، از نوع اکتشافی متوالی و مدل طبقه‌بندی بود که در دو مرحله کیفی و کمی انجام شد. بخش کیفی با استفاده از روش سنتز پژوهی و طی شش مرحله Sandelowski and Barroso (2003) انجام گرفت. بخش کمی با استفاده از روش توصیفی پیمایشی و پرسشنامه محقق ساخته انجام گرفت. جهت تعیین اعتبار از سه سوسازی منابع داده‌های استفاده شد و ضریب آلفای کرونباخ 94/0 حاکی از پایایی ابزار در این پژوهش بود. پرسشنامه در اختیار 150 نفر از متخصصان حوزه برنامه‌ریزی درسی و روان‌شناسی تربیتی قرارگرفته و داده‌ها با استفاده از روش تحلیل عامل تائیدی یک مرحله‌ای و دومرحله‌ای به کمک نرم‌افزار لیزرل تحلیل شد. شایستگی معلم در نقش یادگیرنده مادام‌العمر شامل چهار بعد اصلی در بعد مکانیسم فردی، مکانیسم انگیزشی مکانیسم سواد اطلاعاتی و فناوری و مکانیسم‌ کنشگری است. یافته‌های بخش کمی حاکی از آن بود که گویه‌های عنصر مکانیسم فردی با بار عاملی 80/0-91/0، گویه‌های مجهز بودن به مکانیسم انگیزشی با بار عاملی 68/0-91/0، گویه‌های عنصر مکانیسم اطلاعاتی و فناوری با بار عاملی 91/0- 94/0 و نیز گویه‌های عنصر کنشگری با بار عاملی 85/0- 93/0 تبیین‌کننده معنی‌داری برای الگوی مذکور بوده و اعتبار آنان تأیید می‌گردد.