Kluczowe czynniki konkurencyjności podmiotów leczniczych - Tomasz Sikora; Krzysztof Kanecki; Agnieszka Sikora; Magdalena Bogdan (Kazimierz Wielki University, 2021)
Wstęp: Rynek ochrony zdrowia, podobnie jak inne sektory gospodarki oparty jest o konkurencyjność. Z uwagi na unikalność świadczonych usług (polegających na ratowaniu ludzkiego zdrowia i życia), konkurencyjność podmiotów leczniczych różni się od typowego wolnego rynku. Cel: Celem pracy była identyfikacja czynników konkurencyjności podmiotów leczniczych w czterech wyróżnionych obszarach konkurencyjności przedsiębiorstw - czynników zewnętrznych (makro- i mikrootoczenie) oraz czynników wewnętrznych (zasoby i aktywa). Wyniki: Czynniki makrootoczenia zostały pogrupowane na: polityczno-prawne, ekonomiczne, społeczne, technologiczne i demograficzne. Mikrootoczenie zostało podzielone na: konsumentów i konkurentów, uwzględniając ich intensywność oraz bariery wejścia na rynek oraz dostawców. Zasoby podzielono na: aktywa finansowe, infrastrukturę pomieszczeń oraz wyposażenie w sprzęt. Natomiast aktywa zostały scharakteryzowane w oparciu o elementy systemu organizacji, warunkujące ich sprawczość - strategię, style, kompetencje, pracowników, strukturę oraz kulturę organizacji.  Podsumowanie: Dokonany przegląd i systematyzacja czynników wpływających na konkurencyjność podmiotów leczniczych umożliwia ocenę ich potencjału konkurencyjności w kontekście poszczególnych obszarów i scharakteryzowanych w nich kluczowych czynników sukcesu.