Üreme Özerkliği Ölçeği'nin Türkçe Geçerlik ve Güvenirliği - Emel Ege; Vesile Koçak; Eda Özyön (Atatürk University, 2024)
Amaç: Bu çalışma Üreme Özerkliği Ölçeğinin geçerlik ve güvenirliğinin sağlamak amacıyla yapılmıştır.Yöntemler: Metodolojik çalışma türü benimsenmiştir. Orijinal ölçek sahibinden izin alındıktan sonra dil ve kapsam geçerliği yapılan ölçek 18-60 yaş arası 386 kadın katılımcıya uygulanmıştır. Yapı geçerliği için açıklayıcı faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizi yapılan çalışmanın güvenirlik analizleri yapılmıştır.Bulgular: Doğrulayıcı faktör analizi ki-kare/sd 'ı mükemmel uyum (2,394); GFI değerinin, iyi uyum (0,943); AGFI değerinin, iyi uyum (0,916), RMSEA değerinin, iyi uyum (0,060); CFI değerinin, iyi uyum (0,946) gösterdiği bulunmuştur. Orijinal ölçekle benzer şekilde üç alt boyuttan oluşan ölçeğin Cronbach Alfa katsayısı "Karar Verme" alt ölçeği için ,650, "Baskıya Karşı Koyma" alt ölçeği için ,840, "İletişim" alt ölçeği için ,783 olarak hesaplanmıştır. Tüm ölçek toplam Cronbach Alfa iç tutarlık katsayısı değeri ise ,84 olarak ölçeğin geçerli ve güvenilir olduğu gösterilmiştir.Sonuç: Ölçeğin Türkiye de yaşayan kadınlarda geçerli ve güvenilir olduğu saptanmıştır.