Waldenström makroglobulinemili bir hastada mandibuler inatçı enfeksiyon olgusu - Şakir Katı; Cahit Üçok; Muhit Özcan; Selami Toprak (Ankara University, 2012)
Waldenström Makroglobulinemisi WM , farklılaşmış terminal B lenfositlerin neoplastik klonal proliferasyonuyla, aşırı IgM üretimiyle karakterize nadir görülen bir hastalıktır. Bu hastalık, monoklonal IgM proteiniyle karakterize lenfoplasmositik lenfomadır. Osteomiyelit ise; bir mikroorganizmanın infeksiyöz ve inflamatuar süreçler ile kemik dokuda hasar yaratması sonucu ortaya çıkan ilerleyici karakterde bir hastalıktır. Kemiğin sadece bir bölümü tutulabildiği gibi, medüller kanal, periost, korteks, ve çevre yumuşak dokuların tümü bu tabloya katılabilir. WM'li hastalarda muskuloskeletal enfeksiyonlar nadir görülür. Literatürde septik artrit vaka raporları oldukça nadirdir ve yayınlarda sadece bir bölgede lumbar vertebral bölgede osteomiyelit görülmüştür. Biz de bu çalışmada; WM'li bir hastada mandibulada gelişen inatçı enfeksiyon tablosunu, alınan kültürden edinilen bilgilerin ışığında, enfeksiyon kaynağı olan dişlerin çekimi, antibiyoterapi, anti-inflamatuar ilaçların kullandırılması ve hiperbarik oksijen tedavisi uygulaması ile değerlendirdik. 7. Ay sonundaki panoromik filme göre kemik dokuda iyileşmenin olduğu görülmüştür. Hastanın şikayetleri sona ermiş ve olumlu sonuçlar alınmıştır