ASPECTE IMUNOLOGICE ÎN AFECŢIUNILE ADENOAMIGDALIENE PEDIATRICE - A. Zamfir-; D.C. Gheorghe (Amaltea Medical Publishing House, 2016)
Mecanismele fiziopatologice ale hipertrofiei adenoizilor şi amigdalelor rămân incomplet elucidate, dar numeroasele studii clinice au demonstrat că procesele proliferative din cadrul amigdalitelor hipertrofice obstructive comparativ cu cele din amigdalitele cu recurenţe infecţioase sunt reglate diferit, sugerând procese fiziopatogenice diferite. Studierea aspectelor imunologice ne permite desluşirea etiopatogeniei şi, implicit, abordarea prin intermediul unor căi terapeutice specifice a afecţiunilor acestor organe limfoide cu impact important atât asupra funcţiilor cardiovasculare şi neurologice, cât şi asupra comportamentului copilului.