EFECTUL BISOPROLOLULUI ASUPRA INDICILOR VARIABILITĂŢII RITMULUI CARDIAC LA COPIII CU PROLAPS DE VALVĂ MITRALĂ - Lilia Romanciuc; Ninel Revenco (Amaltea Medical Publishing House, 2012)
Studiul a fost efectuat pe un lot de 50 copii, cu vârsta cuprinsă între 7 şi 18 ani, cu PVM gradul I şi gradul II: I lot de bază a inclus 30 de copii (vârsta medie 12,93±0,52 ani) cărora li s-a administrat bisoprolol în doza uzuală 1,25-2,5/mg/24 ore şi lotul II lotul martor (vârsta medie 13,55±0,60 ani), care au primit placebo. Rezultatele studiului au prezentat asocierea prolapsului de valvă mitrală cu diverse simptome clinice, cu predominarea durerilor precordiale (90%) şi a palpitaţiilor (88%). Acţiunea bisoprololului asupra parametrilor variabilităţii ritmului cardiac s-a exprimat prin micşorarea indicilor statistici şi spectrali caracteristici pentru activitatea sistemului nervos vegetativ simpatic. Bisoprololul poate fi recomandat în schema de tratament la copii cu PVM simptomatic, fi ind un preparat cardioselectiv cu indice de selectivitate înalt (1:75).