Edytorial: Cielesność i podmiot - Anna Walczak (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2023)
We współczesnym dyskursie humanistyczno-społecznym pytania o ciało i cielesność zaczynają stopniowo wyprzedzać pytania o podmiot i jego tożsamość badane z perspektywy "zastanych" paradygmatów. Także dotychczasowe wypowiedzi o podmiocie w-cielonym lub ucieleśnionym coraz częściej poddawane są krytyce. Współczesne podejścia do ciała i cielesności przestawiają zwrotnicę w narracjach o podmiotowości, podmiocie i jego tożsamości, która - zapośredniczona w ciele i cielesności - tworzy się w cyklach życia, jak i w doświadczeniach granicznych, w wyniku których doświadcza się zmian somatycznych, przeżyć kryzysowych, traumy itp.