مقایسه تعادل ایستا و پویای زنان و مردان وابسته به اپیوئیدهای تحت درمان با متادون با افراد سالم - آناهیتا یونسی رمدانی; محمدحسین علیزاده; هومن مینو نژاد; سید علی امامی هاشمی (Shahid Beheshti University of Medical Sciences)
مقدمه و اهداف اعتیاد به گروه اپیوئیدها آثار زیان باری بر ابعاد روحی و جسمی مبتلایان به مصرف آن دارد. همچنین مصرف مواد مخدر بر سیستم اعصاب مرکزی نیز تأثیر منفی می‌گذارد . بهره‌مند بودن از تعادل مطلوب برای انسان ضروری است .عدم تعادل بدن  زندگی طبیعی را از انسان سلب کرده و او را در معرض آسیب و سقوط و حتی مرگ قرار می‌دهد . با توجه به موارد ذکرشده در بالا وابستگی به مواد مخدر بر تعادل انسان احتمال تأثیر منفی دارد که محقق در این پژوهش به دنبال پاسخ به این مسئله است . مواد و روش ها نمونه‌های تحقیق حاضر را 30 زن و 30 مرد وابسته به اپیوئیدهای تحت درمان با متادون تشکیل می‌دادند که به‌صورت هدفمند از بین معتادانی که تمایل به همکاری داشتند انتخاب شدند، همچنین30 زن و 30 مرد  سالم که ازنظر  سن ، قد ، وزن وBMI  با نمونه‌های معتاد همگن بودند  به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. در این تحقیق برای اندازه‌گیری تعادل پویا از دستگاه اندازه‌گیری تعادل Y استفاده شد و برای اندازه‌گیری تعادل ایستا از آزمون ایستادن روی سینه یک پا استفاده شد . یافته ها طبق یافته‌های حاصل از این پژوهش و نتایج تحلیل واریانس چند متغیری (MANOVA)  بین تعادل ایستا (0001/0P=) و تعادل پویا (0001/0p=) مردان و زنان معتاد و مردان و زنان سالم تفاوت معنی داری وجود دارد .  بحث و نتیجه گیری با توجه به نتایج تحقیق حاضر ، مشاهده شد که بین تعادل ایستا و پویای زنان و مردان معتاد به مواد مخدر و زنان و مردان سالم تفاوت معنی دار  با اندازه اثر بزرگ وجود دارد . در نهایت می‌توان چنین استنباط کرد که مصرف مواد مخدر و وابستگی به آن بر تعادل ایستا و پویای زنان و مردان تأثیر منفی می‌گذارد .