اثـر 6 هفته تمـرین تای‌چـی بـر مقادیـر سرمی عامـل نکروز کننـده تومور آلفـا و کیفیـت خواب زنان با عارضه سکته مغزی - منیژه نوروزیان; حمید رجبی; فاطمه پناه زاده (University of Birjand, 2019)
زمینه و هدف: از آنجا که سکته مغزی موجب افزایش سایتوکاین‌های پیش التهابی می‌شود و کیفیت خواب را تحت تأثیر قرار می‌دهد؛ در تحقیق حاضر به بررسی اثر 6 هفته تمرین تای‌چی بر مقادیر سرمی عامل نکروز کننده تومور آلفا (TNF-α) و کیفیت خواب زنان با عارضه سکته مغزی پرداخته شد. روش تحقیق: بیست نفر از زنان شهر قم با عارضه سکته مغزی (با میانگین سن 3/55±65/80 سال، وزن 14/00±68/41 کیلوگرم و شاخص توده بدنی 5/15±26/33 کیلوگرم بر مترمربع) به صورت داوطلبانه در تحقیق شرکت کرده و به طور تصادفی به گروه تجربی (10 نفر) و کنترل (10 نفر) تقسیم شدند. آزمودنی‌های گروه تجربی به مدت 6 هفته، هر هفته 3 جلسه و هر جلسه به مدت 60 دقیقه تمرینات تای چی را به اجرا درآوردند. گروه کنترل طی این دوره در هیچ گونه فعالیت ورزشی شرکت نکردند. از همه آزمودنی‌ها قبل و بعد از 6 هفته تمرین، در حالت ناشتا خونگیری به عمل آمد. به منظور اندازه‌گیری مقادیر سرمی عامل نکروز کننده تومور آلفا از کیت الایزای TNF-α ساخت شرکت کازوبایو بایوتک چین- آمریکا و دارای حساسیت 1/95 پیکوگرم بر میلی لیتر استفاده شد؛ و جهت ارزیابی کیفیت خواب شرکت کنندگان از پرسشنامه کیفیت خواب پیتسبرگ استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از آزمون‌های t وابسته و t مستقل در سطح معنی‌داری 0/05 انجام گرفت. یافته‌ها: مقادیر سرمی TNF-α نسبت به گروه کنترل به طور معنی‌داری (0/007p) کاهش  یافت؛ اما در کیفیت خواب، بهبودی معنی‌داری مشاهده نشد (0/05p). نتیجه‌گیری: تمرین تای‌چی می‌تواند به عنوان یک مداخله موثر برای کاهش وضعیت التهاب در زنان با عارضه سکته مغزی، در نظر گرفته شود.