Динаміка експресії генів факторів транскрипції Т-клітин та інтерлейкінів на тлі пробіотичної терапії хронічних гастродуоденітів у дітей - O.E. Abaturov; N.M. Tokarieva; A.E. Lykova; O.L. Krivusha (Group of Companies Med Expert, LLC, 2022)
Хронічний гастродуоденіт (ХГД) у дітей являє собою одне з найпоширеніших захворювань травного тракту, а його терапія потребує удосконалення. Мета - вивчити ефективність застосування Lactobacillus rhamnosus GG ATCC 53103 (LGG) у комплексній терапії дітей з ХГД та впливу лікування на експресію генів про- та протизапальних цитокінів, факторів транскрипції Т-лімфоцитів у слизовій оболонці букального епітелію. Матеріали та методи. Обстежено 39 дітей, хворих на хронічний гастродуоденіт, віком 10-14 років, з яких сформовано 2 групи порівняння. До основної групи (n=21) увійшли пацієнти, для лікування яких, поруч із традиційною терапією, застосовано пробіотичний препарат, що містив 5×109 ліофілізованих життєздатних бактерій LGG. Контрольну групу (n=18) склали хворі, які отримували лише традиційну терапію. Тривалість застосування пробіотичного препарату LGG становила 14 діб. Для встановлення ефективності застосування LGG у терапії визначено рівень експресії мРНК-факторів транскрипції (Tbet, RORyt, FOXP3) T-клітин та інтерлейкінів (IL-1β, IL-17α, IL-10) за допомогою полімеразної ланцюгової реакції зі зворотною транскрипцією. Результати. Загострення ХГД характеризувалося підвищенням у букальній слизовій оболонці рівня експресії мРНК-фактора транскрипції RORyt Th17-клітин та мРНК IL-1β, IL-17α. Після стандартної терапії в дітей з ХГД виявлено достовірне підвищення активності експресії мРНК-фактора транскрипції Tbet Th1-клітин та зниження активності експресії мРНК-фактора транскрипції RORyt Th17-клітин. У дітей після лікування комбінованою терапією із застосуванням пробіотичного препарату, що містить LGG, спостерігалося зниження активності експресії мРНК-фактора транскрипції RORyt Th17-клітин, і, на відміну від дітей, що отримали стандартну терапію, ще відзначався низький рівень мРНК-фактора транскрипції Tbet Th1-клітин і мРНК IL-17α; у поєднанні з підвищеним рівнем мРНК-фактора транскрипції FOXP3 Treg-клітин. Висновки. Призначення комбінованої терапії із застосуванням пробіотичного препарату, що містить Lactobacillus rhamnosus GG у дітей з ХГД, сприяє найшвидшому регресу клінічних проявів: больового, диспептичного синдромів. Призначення LGG приводить до швидшого зниження рівня експресїї генів IL-17α за рахунок збільшення активності експресїї мРНК-фактора транскрипції FOXP3 Тreg-клітин. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. На проведення досліджень отримано інформовану згоду батьків дітей. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.