Hemşirelik Eğitimi Stres Ölçeği'nin Türkçeye uyarlanması - Aysel Karaca; Nuriye Yıldırım; Handan Ankaralı; Ferhan Açıkgöz; Dilek Akkuş (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2014)
Amaç: Bu araştırma Hemşirelik lisans öğrencilerinin eğitimleri sırasında yaşadıkları stresi belirlemek için geliştirilen Hemşirelik Eğitimi Stres Ölçeği'nin Türkçe formunun geçerlik ve güvenirliğini test etmek amacı ile yapılmıştır Yöntem: Metodolojik tipteki araştırmanın örneklemini 2011-2012 öğretim yılı bahar yarıyılında Marmara ve Batı Karadeniz bölgesindeki 4 Hemşirelik Lisans Programında öğrenim gören ve çalışmayı kabul eden 774 öğrenci oluşturmuştur. Hemşirelik Eğitimi Stres Ölçeği, 4'lü Likert tipte, 32 maddelidir ve 2 alt boyuttan oluşmaktadır. Ölçeğin Türk diline uyarlaması çeviri geri çeviri yöntemi ile yapıldıktan sonra, geçerlik için açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi, güvenirliği için iç tutarlık analizleri cronbach alpha katsayısı, madde toplam puan korelasyonu, sınıf içi güvenirlik katsayısı, Kappa katsayısı, korelasyon katsayısı kullanılmıştır.Bulgular: Analiz sonucunda Kaiser- Meyer-Olkin değerinin 0.93 olduğu belirlenmiştir. Bartlett küresellik testi sonucuna göre elde edilen ki-kare değerinin manidar olduğu görülmüştür X² 774 =7050,137; P