Vztah mezi osobnostními charakteristikami a problémovým užíváním internetu mezi dětmi ve věku 11 až 14 let - Marijana Markovikj; Eleonora Serafimovska (Czech Pedagogical Society, 2022)
Problematické užívání internetu (problematic Internet use) je definováno jako neschopnost regulovat vlastní užívání internetu. Tato závislost může mít negativní vliv na duševní i fyzické zdraví i na kvalitu života. Zmíněný fenomén je spojen s technologickým pokrokem a stal se celosvětovým problémem. Projevuje se omezenou kontrolou chování ve vztahu k přístupu k a užívání internetu, online hazardním hrám, online hrám apod. Děti a mládež jsou obzvláště náchylní k tomuto typu závislosti. Výzkum ukázal několik rizikových faktorů, jedním z nichž jsou osobnostní charakteristiky. Cílem předkládané studie je prozkoumat vztah mezi charakteristikami osobnosti definovanými podle Velké Pětky (pětifaktorový model osobnosti) a problematickým užíváním internetu a to, které z charakteristik mohou být považovány za rizikové a které za ochranné faktory. Data byla sbírána za účelem standardizace a kulturní adaptace psychologického měřícího nástroje pro děti. Výsledky této studie jsou založeny na analýze dat od 102 respondentů z reprezentativního vzorku žáků základních škol ve věku 11 až 14 let. Výzkum dále pokračuje a další data jsou sbírána. Problematické užívání internetu bylo zkoumáno pomocí krátké verze dotazníku problematického užívání internetu pro mládež (PIUQ-9; Demetrovics, Szeredi, & Rózsa, 2008), která má devět položek. Plná verze instrumentu je založena na 18 položkách. Využita je pětistupňová Likertova škála; minimální skóre ve zkrácené verzi je 9, maximální 45. Instrument má tři sub-škály o třech položkách: škála obsese (abstinenční symptomy při nedostatečném přístupu k internetu), škála zanedbávání potřeb (zanedbávání osobních potřeb a každodenních činností), škála poruchy kontroly (nedostatek kontroly ve spojení s užíváním Internetu). Pětifaktorový osobnostní inventář pro děti (BFQ-C; Barbaranelli et al., 2003) se zaměřil na osobnostní charakteristiky. Nástroj obsahuje 65 položek s pětistupňovou Likertovou škálou. 13 položek se zaměřuje na každou z následujících oblastí: otevřenost vůči zkušenostem / intelekt, svědomitost, extraverze/energie, přívětivost, neuroticismus. Zjištění makedonské studie naznačují faktory relevantní pro rozvoj problematického užívání internetu - čtyři osobnostní charakteristiky lze považovat za ochranné faktory (extraverze, otevřenost vůči zkušenosti, přívětivost a svědomitost) a jeden za rizikový faktor (neuroticismus).