مروری بر اسباب و علائم ناباروری مردان از دیدگاه طب سنتی ایران - مژگان تن‌ساز; سمیرا ادهمی; روشنک مکبری‌نژاد; بهیه نام‌آور جهرمی; فاطمه عطارزاده; امیرمحمد جلادت (Mashhad University of Medical Sciences, 2016)
مقدمه: ناباروری به خصوص ناباروری مردان از جمله مشکلاتی است که در حال حاضر با وجود پیشرفت‌های قابل توجه پزشکی، همچنان به عنوان یک معضل بهداشتی درمانی محسوب می‌شود. بررسی این موضوع از منظری متفاوت از طب رایج می‌تواند در رفع مجهولات پزشکی پیش رو کمک کننده باشد؛ لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی علل و علائم مطرح در بحث ناباروری مردان در متون طب سنتی ایران انجام شد. روش کار: در این مطالعه علل ناباروری مردان از منابع معتبر طب سنتی ایران شامل کتاب قانون در طب، ذخیره خوارزمشاهی، شرح الاسباب و علامات، طب اکبری، معالجات عقیلی و اکسیر اعظم جمع‌آوری و موارد مطرح شده از لحاظ وجود شواهد علمی اخیر در پایگاه‌های اطلاعاتی Medline، Scopus وGoogle Scholar مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها: پزشکان ایرانی علل، علائم و درمان‌های متفاوتی را برای ناباروری مردان مطرح کرده‌اند. این علل در پنج دسته علل عمومی، اختلالات دستگاه تناسلی، علل خارج از دستگاه تناسلی شامل آسیب مغزی، گوارشی و کلیوی، علل روحی - روانی و رفتاری و علل ناشناخته قابل طبقه‌بندی است. در بخش علل تناسلی علاوه بر مشکلات ساختاری، اختلالات عملکردی دستگاه تناسلی در قالب سوء مزاج‌های گرم، سرد، خشک و تر سیستم تناسلی با شاخصه‌های متفاوت منی بیان شده است. نتیجه گیری: برای علل‌های متفاوت ناباروری مردان درمان‌های متفاوتی در طب سنتی ایران مطرح است. توجه و بررسی این رویکرد تشخیصی درمانی ممکن است باعث گشوده شدن دریچه‌های تحقیقاتی جدیدی در بحث ناباروری مردان شود