Szanse i zagrożenia w edukacji zdalnej - Zbigniew Ruszaj (The Bronislaw Markiewicz State Higher School of Technology and Economics in Jaroslaw, 2021)
Zmiany w polskiej szkole wymuszone sytuacją kryzysową postrzegane są głównie w kontekście intensywnego wykorzystania nowych technologii w kształceniu na odległość. Jednak zaistniała sytuacja pociągnęła za sobą spore zmiany w kompetencjach nauczycielskich, zwłaszcza metodycznych. Pojawiają się również liczne problemy związane z możliwością wykluczania wychowanków. U jego podstaw leżą różne uwarunkowania. Zachodząca zmiana i pojawiające się problemy są jednak szansą na rozwój instytucji.