Chrystocentryczne ukierunkowanie katechezy integralnej - Janusz Goraj (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2017)
Od momentu wydania najważniejszych dokumentów katechetycznych w czasie po Soborze Watykańskim II nie zaprzestano uzasadniać i na nowo odkrywać natury katechezy. Wprost przeciwnie - różnego rodzaju pytania związane z jej istotą jeszcze przybrały na sile. Pośród różnych pytań, które się stawia, można i dzisiaj usłyszeć następujące: Czy jest konieczne, aby współczesna katecheza była ukierunkowana chrystocentrycznie? Na czym polega istota chrystocentryzmu katechetycznego? Czy nie wystarczy jedynie poruszać tematów związanych z życiem młodzieży, aby zaspokoić ich pierwszorzędne poszukiwania czy niepokoje egzystencjalne? Czy obecnie preferowana katecheza integralna jest zobowiązana do tego, aby w centrum swojego przekazu postawić Osobę Jezusa Chrystusa? Jeśli da się jasno wyodrębnić i opisać chrystocentryczne ukierunkowanie takiej katechezy, to gdzie leży jej podstawowy punkt ciężkości?