Sınıf III bireylerin kraniyofasiyal ve dentoalveolar yapılarında, cinsiyet farklılıklarının gelişim dönemlerine göre değerlendirilmesi: Orjinal makale - Ayşe Bahat Yalvaç; Meliha Rübendüz (Ankara University, 2013)
Bu çalışmada Sınıf III maloklüzyona sahip bireylerin kraniyofasiyal ve dentoalveolar yapılarında, cinsiyete bağlı farklılıklarının üç ayrı gelişim döneminde cross-sectional olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla daha önce ortodontik tedavi görmemiş ve iskeletodental Sınıf III maloklüzyona sahip 45'i kadın, 45'i erkek toplam 90 bireye ait lateral sefalometrik ve el-bilek filmi çalışmaya dahil edilmiştir. Kız ve erkek bireylerin sefalometrik filmleri, el-bilek filmleri vasıtasıyla gelişim dönemlerine göre üçer subgruba pre-pubertal, pubertal, post-pubertal ayrılmıştır. Sınıf III maloklüzyonlu kız ve erkek bireylerde, krani-yofasiyal ve dentoalveolar yapıları temsil etmek üzere belirlenen ölçümler vasıtası ile cinsiyete bağlı farklılıkları, her bir gelişim döneminde istatistik olarak ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Post-pubertal erkekler hariç çalışmaya dahil edilen tüm gruplarda, Sınıf III maloklüzyonun maksiller retrognati sınırında görüldüğü, mandibular konumun ise normal sınırlar içerisinde olduğu tespit edilmiştir. Sınıf III bireylerde cinsiyete bağlı farklılıkların, her bir gelişim döneminde özellikle boyutsal ölçümler bakımından, söz konusu olduğu görülmüştür