VEČORGANSKA OKVARA NOVOROJENČKA PO OBPORODNI ASFIKSIJI - Hana Umek; Gregor Nosan (The Society for Children with Metabolic Disorders, 2024)
Asfiksija je kombinacija hipoksije in hipoperfuzije, ki ovira izmenjavo plinov in dovajanje energetskih substratov in s tem povzroči tkivno acidozo. Obporodna asfiksija je kljub napredku perinatalne medicine še vedno pogosto stanje, ki ima lahko pomembne dolgotrajne posledice. Najpogostejša je okvara možganov oz. hipoksično-ishemična encefalopatija. Lahko pa so pomembno prizadeti tudi drugi organski sistemi. Zato novorojenček po obporodni asfiksiji potrebuje celostno obravnavo.