Інноваційні технології здоровʼязбереження в освітньому просторі старшої школи - Iryna Semenova; Oleh Bielikov (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2022)
Актуальність. Ефективність освіти безпосередньо залежить від стану здоров'я учнівської молоді та повноцінної реалізації основ здоров'язбереження. Під здоров'язберігальними освітніми технологіями в розширеному сенсі можна розуміти всі ті технології, використання яких в освітньому процесі відбувається на користь здоров'я учнів. Мета дослідження - розкрити особливості застосування інноваційних технологій здоров'язбереження в освітньому середовищі старшої школи. Методи дослідження - теоретичний аналіз й узагальнення психолого-педагогічної літератури та систематизація власного практичного досвіду. Результати дослідження. Інноваційні технології здоров'язбереження - це систематично й послідовно втілювані в освітню практику форми, методи та заходи, що охоплюють цілісний освітній процес від визначення його мети до очікуваних результатів, який спрямований на вирішення питань здоров'язбереження в системі освіти крізь призму апробованих і нових видів рухової діяльності учнів. Розкрито зміст та вимоги реалізації здоровʼязберігальних технологій, що використовуються в практиці шкільної фізичної культури. Серед інноваційних технологій здоровʼязбереження старшокласників, спрямованих на формування в них дивергентного мислення, виокремлено та охарактеризовано сторітелінг, айстопінг, «Марафон із зіркою», Mirror тощо. Висновки. Упровадження інноваційних технологій здоровʼязбереження в рухову активність старшокласників дає змогу оптимізувати навчально-тренувальний процес та зробити його більш ефективним; підвищувати мотивацію й інтерес учнів до занять фізичною культурою та спортом загалом.