Geografické informačné systémy vo vyučovaní na stredných školách - Miloslava Sudolská (Czech Pedagogical Society, 2017)
Geografické informačné systémy (GIS) patria do skupiny komplexných informačných systémov. Ich širokospektrálne zameranie umožňuje včleniť do vyučovania na stredných školách nový prvok - tvorbu projektov, v ktorých študent spracováva informácie z rozličných oblastí reálnej skutočnosti. Pomocou jednoduchých úloh riešených v prostredí GIS si študent vytvára vlastný informačný systém, učí sa triediť údaje podľa ich logických súvislostí, vytvárať mapové a atribútové analýzy. Nadobudnuté vedomosti môže využiť pri spestrení vyučovania iných predmetov, ako geografia, botanika, biológia, história a podobne. Témou príspevku je opis doterajších skúseností s vyučovaním GIS na stredných školách, o vzdelávacom programe pre učiteľov, pre budúcich učiteľov - študentov vysokých škôl.