Evaluation of caregivers' knowledge, beliefs and practices regarding oral lesions in HIV-patients: A pilot study - Yolanda Kolisa; Olalekan Ayo-Yusuf (AOSIS, 2013)
Seventy to ninety percent of HIV-infected individuals have oral lesions that affect their quality-of-life. Caregivers play an important role in complementing the healthcare team. It is essential that the caregivers have optimal knowledge, beliefs and practices toward the management of care regarding oral-lesions in HIV-infected patients in caregiving institutions in Johannesburg, South Africa. To measure the knowledge, beliefs and practices relating to oral lesions in HIV infection amongst caregivers in caregiving institutions in Johannesburg. This cross-sectional pilot study conducted during 2005 and 2006 involved caregivers in palliative care institutions in Region 8, Johannesburg Metropolitan area (n = 52). Using a questionnaire, information obtained included demographics, knowledge, beliefs and practices with regard to oral care for HIV-positive patients. Principal component analysis was used to extract questionnaire items of the knowledge domain. The knowledge domain displayed excellent internal consistency (Cronbach α-score of > 0.91). Of the caregivers, 65.4% had received training in oral care. Compared to caregivers not trained in oral care (NTOC), those caregivers trained in oral care (TOC) were more likely to be older (31 yrs vs. 44 yrs; p= 0.001), female (72% vs. 94%; p = 0.03) and were less likely to be employed on a full-time basis (94% vs. 68%; p = 0.03). Compared with NTOCs, TOCs had more knowledge regarding HIV-specific lesions and 'routine' oral-care for the patients (p < 0.005). Similarly, TOC caregivers had more positive beliefs about oral care for those living with HIV (p < 0.05). Offering training in oral healthcare to caregivers improves their knowledge of oral lesions and their beliefs about oral care. Sewentig tot negentig persent van MIV-geïnfekteerde individue mondelinge letsels wat hul kwaliteit van lewe. Versorgers speel 'n belangrike rol in die aanvulling van die gesondheidsorg span. Dit is noodsaaklik dat die versorgers het 'n beter kennis, oortuigings en praktyke na die bestuur van sorg met betrekking tot mondelinge letsels in MIV-geïnfekteerde pasiënte in die versorgingstaak van instellings in Johannesburg, Suid-Afrika. Om die kennis, oortuigings en praktyke met betrekking tot mondelinge letsels in MIV-infeksie onder versorgers in die versorgingstaak van instellings in Johannesburg te meet. Hierdie deursnee-loodsstudie uitgevoer gedurende 2005 en 2006 betrokke versorgers in palliatiewe sorg instellings in Streek 8, Johannesburg Metropolitaanse gebied (n = 52). Met behulp van 'n vraelys, inligting ingesluit demografie, kennis, oortuigings en praktyke met betrekking tot mondelinge sorg vir MIV-positiewe pasiënte. Principal component analise is gebruik om vraelys items te onttrek van die kennis domein. Die kennis domein vertoon uitstekende interne konsekwentheid (Cronbach α-telling van > 0,91). Van die versorgers, het 65.4% ontvang opleiding in mondelinge sorg. Vergeleke met versorgers wat nie opgelei in mondelinge sorg (NTOC), die versorgers opgelei in mondelinge sorg (TOC), was meer geneig om ouer (31 jaar teen 44 jaar; p = 0.001), vroue (72% teen 94%; p = 0.03) en is minder geneig om te word op 'n voltydse basis (94% teen 68%, p = 0.03) in diens geneem. Vergeleke met NTOCs, TOCs versorgers het meer kennis aangaande MIV-spesifieke letsels en roetine 'mondelinge sorg vir die pasiënte (p < 0,005). TOC versorgers het meer positiewe oortuigings oor mondelinge sorg vir diegene wat met MIV (p < 0.05). Aanbod opleiding in mondelinge gesondheidsorg te versorgers verbeter hul kennis van mondelinge letsels en hulle oortuigings oor mondelinge sorg.