مقایسه الگوی شیردهی در زنان با زایمان طبیعی و سزارین - شهناز کریمی; مجید نجفی کلیانی; محمدمهدی نقی زاده; فرهود نکویی; مژگان کمالی (Mashhad University of Medical Sciences, 2011)
مقدمه: تغذیه با شیر مادر یکی از فاکتورهای اصلی در سلامتی و بقاء نوزادان است. با توجه به نوع زایمان مادر الگوی تغذیه با شیر نوزادان ممکن است متفاوت باشد. هدف از این مطالعه بررسی و مقایسه الگوی شیردهی پس از زایمان طبیعی و سزارین در مادران بود. روش‌کار: این پژوهش مقطعی مقایسه ای در سال 1388 در مرکز آموزشی درمانی حضرت ولی عصر (عج) وابسته به دانشگاه علوم پزشکی فسا روی 197 مادر پس از زایمان انجام شد. پس از انتخاب هدفمند نمونه ها، الگوی شیردهی آنان با استفاده از سیستم چارت شیردهی لچ (LATCH) به صورت مشاهده‌ای مورد بررسی قرار گرفت. داده ها پس از جمع آوری با کمک نرم افزار SPSS (نسخه 15) و با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل، من ویتنی و کای دو تحلیل شد. یافته‌ها: میانگین سن حاملگی در گروه سزارین 7/1±8/38 هفته و در گروه زایمان طبیعی 0/1±5/39 هفته بود (004/0=p). بین دو گروه از نظر جنسیت نوزاد و وزن هنگام تولد اختلاف معنی‌داری وجود نداشت. امتیاز الگوی شیر دهی در مادران گروه سزارین (5/1±8) و بیشتر از امتیاز مادران گروه زایمان طبیعی (8/0±3/9) بود (001/0 = p). نتیجه‌گیری: روش زایمان با رفتار شیردهی ارتباط دارد و مادران سزارین شده در مقایسه با گروه زایمان طبیعی نیاز به حمایت حرفه ای بیشتر و کمک در شیردهی در روزهای اول بعد از تولد فرزند دارند. بررسی الگوی شیردهی مادران می تواند در تعیین مشکلات شیردهی و برنامه ریزی برای انجام مداخلات پرستاری مناسب به کار گرفته شود