FARKLI TİPTEKİ RESTORATİF CAM İYONOMER SİMANLARIN MİKROSIZINTI ÜZERİNE ISI UYGULANMASININ ETKİSİ - Çiğdem Güler; Fatih Bayar (Selçuk University, 2020)
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı, farklı tipteki restoratif cam iyonomer simanlara ısı uygulanmasının mikrosızıntı üzerine etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Çalışma için toplam 112 adet çürüksüz süt ikinci azı dişinin hem bukkal hem de lingual/palatinal yüzeylerine standart sınıf V kaviteler (4X2X2 mm) açılmış ve dört farklı tipteki restoratif cam iyonomer siman [geleneksel cam iyonomer (GC Fuji IX), rezin modifiye cam iyonomer (GC Fuji II LC), yüksek viskoziteli cam iyonomer (GC EQUIA Fil) ve cam karbomer (GCP Glass Fill)] ile restorasyonlar yapılmıştır. Her restoratif cam iyonomer siman ısı uygulamasına göre 4 gruba (kontrol, 20 s, 40 s ve 60 s ısı uygulaması) ayrılmıştır. Dişler termal siklus uygulanmasını takiben rutin boya ve kesit alımı işlemlerine tabi tutularak stereomikroskop görüntüleri alınmıştır. Mikrosızıntı bir görüntü analiz programı ile (ImageJ) milimetrik olarak ölçülmüştür. İstatistiksel analizler Kruskal-Wallis, Kolmogorov-Smirnov ve Mann-Whitney U testleri ile yapılmıştır. Bulgular: Tüm restoratif cam iyonomerlerde gingival bölgede okluzal bölgeden daha yüksek mikrosızıntı tespit edilmiştir (p<0,01). Hem okluzal hem de gingival bölgede en az mikrosızıntı yüksek viskoziteli cam iyonomer simanda (GC EQUIA Fil) elde edilmiştir (p<0,001). Bununla birlikte, diğer restoratif cam iyonomer simanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Her restoratif cam iyonomerin ısı uygulamasna göre ortalama mikrosızıntı değerleri karşılaştırıldığında; hem okluzal hem de gingival bölgede ısı uygulaması mikrosızıntıda istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yaratmamıştır (p>0,05). Bununla birlikte, okluzal bölgede cam karbomer (GCP Glass Fill), gingival bölgede ise yüksek viskoziteli cam iyonomer (GC EQUIA Fil) hariç diğer tüm restoratif cam iyonomerlerde 60 s ısı uygulaması yapıldığında mikrosızıntı değerlerinde kontrol grubuna göre anlamlı bir düşüş tespit edilmiştir (p<0,05). Sonuçlar: Çalışmada kullanılan restoratif cam iyonomer simanlarda ısı uygulaması mikrosızıntı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yaratmasa bile mikrosızıntıyı azaltmıştır. Anahtar Kelimeler: Cam iyonomer siman, ısı uygulaması, mikrosızıntı