ТЕОРЕТИЧНА ПІДГОТОВЛЕНІСТЬ З ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ-ДІВЧАТ НАПРИКІНЦІ НАВЧАННЯ У СПЕЦІАЛІЗОВАНОМУ ЗАКЛАДІ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Геннадій Єдинак; Віктор Слюсарчук (Bohdan Khmelnytskyi National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine, 2021)
Одержано та проаналізовано дані про стан теоретичної підготовленості з фізичного виховання майбутніх офіцерів-дівчат наприкінці їхнього навчання в спеціалізованому закладі вищої освіти. Таку підготовленість розглядали в аспекті сформованості когнітивного компоненту готовності таких дівчат до фізичного саморозвитку під час професійної діяльності. Мета дослідження полягала у встановленні ефективності чинного змісту фізичної підготовки майбутніх офіцерів-дівчат у питанні їх теоретичної підготовленості, що є складовою випускного іспиту з фізичної підготовки в спеціалізованому закладі вищої освіти державної прикордонної служби України. У дослідженні взяли участь дівчата віком 21-22 роки, які під час його проведення завершували навчання в спеціалізованому закладі вищої освіти прикордонної служби. Використовували адекватні методи дослідження, зокрема загальнонаукові, педагогічні, математичної статистики. Теоретичну підготовленість визначали за результатом складання відповідної частини випускного іспиту з фізичної підготовки. Встановили таке: найвищого результату досягло тільки 23% майбутніх офіцерів-дівчат; оцінки решти були на рівні "добре" або "задовільно". Ці дані свідчили про резерв для вдосконалення системи фізичної підготовки майбутніх офіцерів-дівчат під час їхнього навчання в спеціалізованому закладі вищої освіти. Удосконалення такої системи сприятиме збільшенню кількості випускниць, передусім із високим та певною мірою вищим від середнього рівнями теоретичної підготовленості з фізичного виховання. У такому випадку будуть створені передумови для вирішення важливих завдань зі сфери професійної діяльності, з використанням засобів і методів фізичного виховання.