Wychowawcza rola rodziny w perspektywie Starego Testamentu - Jan Niewęgłowski (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2022)
Każdemu człowiekowi towarzyszy wychowanie. Proces ten rozpoczyna się już w dzieciństwie i trwa poprzez długie lata czasu młodzieńczego. Znaczący wpływ na model wychowania mają takie mechanizmy jak polityka, ekonomia, kultura, szkolnictwo, tradycja. W pracy z młodym człowiekiem osoby odpowiedzialne przekazują mu wiedzę, doświadczenie, kulturę i szeroko rozumiany świat wartości. Rodzice i inne osoby zaangażowane w proces wychowania muszą dokonywać ciągłych wyborów w zakresie szerokiej oferty modeli wychowawczych. Jedną z propozycji wychowawczych może być nauka na temat rodziny zawarta w Biblii.