Оцінка ефективності комбінованої терапії препаратами рекомбінантного гормона росту та вітаміну D дітей препубертатного віку із соматотропною недостатністю - D.А. Kvacheniuk; O.V. Bolshova (Group of Companies Med Expert, LLC, 2023)
Лікування соматотропної недостатності (СН) залишається однією з важливих проблем дитячої ендокринології. Починаючи з 1985 р. рекомбінантний гормон росту (рГР) широко застосовується для коригування показників росту дітей з СН. Накопичено достатній клінічний досвід застосування препаратів рГР, доведено ефективність і безпечність терапії рГРу дітей та підлітків із різними формами низькорослості. Однак існує низка факторів, які можуть доволі суттєво впливати на досягнення фінального росту в дорослому віці - широкий діапазон чутливості до екзогенного гормона росту (ГР), ступінь дефіциту ендогенного ГР, комплаєнтність пацієнта та інші невизначені фактори. Пацієнти з дефіцитом ГР потребують довготривалого лікування, ефективність якого з часом суттєво знижується, що спонукає до пошуку оптимальних шляхів лікування. Мета - оцінити ефективність комбінованої терапії дітей препубертатного віку з СН препаратами рГР та вітаміну D. Матеріали та методи. Обстежено 23 дитини препубертатного віку з ізольованою СН, які застосовували монотерапію рГР протягом 3 років. У разі зниження ефективності монотерапії до комплексу лікування додано препарати вітаміну D. Рівень 25(ОН)D у сироватці крові визначено імунохемілюмінесцентним методом на мікрочастинках («Abbott», США). Рівні ГР та інсуліно-подібного чинника росту-1 досліджено методом твердофазного імуноферментного аналізу з використанням наборів «Immulite 2000 XPI». Результати. Наприкінці першого року монотерапії рГР всі пацієнти показали суттєву (р<0,05) прибавку в рості. Однак вже після другого та третього років лікування швидкість росту (ШР) у всіх пацієнтів знижувалася. Збільшення ШР за третій рік лікування рГР було вірогідно нижчим (р<0,05), ніж за перший рік. Завдяки додаванню препарату вітаміну D призупинилося подальше зниження ШР після третього року монотерапії рГР. Збільшення ШР за перший рік застосування комбінованої терапії було вірогідно (р<0,05) вищим, ніж за третій рік лікування монотерапією рГР. Така ж тенденція спостерігалась і після другого року комбінованої терапії. Висновки. За наявності зниження ефективності терапії препаратами рГР після перших 3 років лікування вважається доцільним застосування комбінованої терапії дітей з СН препаратами рГР та вітаміном D. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. На проведення досліджень отримано інформовану згоду батьків, дітей. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.