Próba rekonstrukcji aksjologicznych podstaw polskiej polityki społecznej wobec mniejszości narodowych i etnicznych - Zdzisława Kobylińska (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2022)
Obecnie mniejszości etniczne stanowią w Polsce około 4% ludności. Polityka społeczna w tym zakresie przeszła w latach osiemdziesiątych zasadniczą transformację. Od tego czasu powoli uchwalano przepisy mające na celu ochronę interesów mniejszości etnicznych. Z analizy tych instrumentów prawnych wynika, że ​​opierały się one na specyficznej aksjologii, której podstawową cechą jest koncepcja personalizmu i wynikającego z niej szacunku dla każdej jednostki uznającej jej tożsamość etniczną, religijną i kulturową. Niezbędne jest uznanie wartości etnicznej, godności ludzkiej, braterstwa oraz różnorodności kulturowej i religijnej wobec członków innych grup rasowych i etnicznych. Ten katalog aksjologiczny ma praktyczne implikacje w sferze materialno-finansowej, która zabezpiecza uzasadnione oczekiwania grup mniejszościowych pragnących swobodnego rozwoju w ramach własnej kultury i religii. Rekonstrukcja aksjologii polskiej polityki społecznej wobec mniejszości etnicznych pokazuje zatem, że Polska jest krajem spełniającym postulat wielokulturowości rozumianej jako "różnorodność w jedności".