РОЗВИТОК АНАЛІТИЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ФАХІВЦІВ ЕКОНОМІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ: РЕЗУЛЬТАТИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЇ ПІДГОТОВКИ - Юрій Штика (Bohdan Khmelnytskyi National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine, 2021)
У статті наведено результати педагогічного експерименту, пов'язаного з упровадженням моделі розвитку аналітичної компетентності фахівців економічних спеціальностей. Аналітична компетентність фахівців економічних спеціальностей є складним інтегрованим особистісним утворенням, сутність якого становить сукупність взаємопов'язаних складових. У статті описано методики визначення рівнів розвитку аналітичної компетентності фахівців економічних спеціальностей за розробленими критеріями. Наведено методики розрахунку результатів за одержаними даними та її візуалізовані моделі. Проведено якісний аналіз одержаних результатів з позитивним висновком про ефективність авторської моделі. Під час визначення рівнів розвитку аналітичної компетентності фахівців економічних спеціальностей слід спиратися на такі показники, як обсяг аналітичних знань (предметний критерій), виконання аналітичних дій (практичний критерій), рівень мотивації (особистісний критерій). Запропонована класифікація рівнів розвитку аналітичної компетентності фахівців економічних спеціальностей містить чотири сходинки: інтуїтивний, репродуктивний, усвідомлений та творчий. На основі кількісних і якісних показників було проведено порівняльний аналіз одержаних проміжних і кінцевих результатів педагогічного експерименту. Достовірність результатів дослідження забезпечувалася використанням статистичних методів опрацювання результатів дослідницької роботи (критерій Стьюдента). Проведений аналіз результатів формувального етапу експерименту в контрольних та експериментальних групах свідчить про результативність упровадження в процес підготовки майбутніх фахівців економічних спеціальностей науково обґрунтованої моделі управління цим процесом, навчальних і методичних посібників, практичних рекомендацій, розроблених автором дослідження, що дозволяє студентам ефективно застосовувати аналітичні технології у майбутній професійній діяльності.