In het land van de overheerser II: Antillianen en Surinamers in Nederland, 1634/1667-1954 - Maduro, E. (Verhandelingen van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde, 1986)
Met de aanwezigheid van Surinamers en (in kleinere aantallen) Antillianen in ons land is men hier sinds de jaren zestig vertrouwd geraakt. Over dit onderwerp is ook veel geschreven. Minder bekend is de geschiedenis van de Surinamers en Antillianen die daarv""r naar Nederland kwamen, te beginnen met slaven die door Nederlandse families uit "de West" werden meegenomen en eindigend met studenten en intellectuelen die hier naar toe kwamen voor opleiding en vorming, en waarvan sommigen voorgoed bleven. Dit boek voorziet in een leemte door hun verhaal te vertellen, soms in algemene termen, soms met biografische details. Het bestaat uit twee afzonderlijke hoofdstukken, n over de Surinamers (G. Oostindi) en n over de Antillianen (E. Maduro). Aparte bladzijden worden gewijd aan enkele bekende figuren: Anton de Kom en Albert Helman (Sur), en Cola Debrot en Boeli van Leeuwen (Ned.Ant.). Het boek munt uit door een zorgvuldige opzet, met een uitvoerige literatuurlijst en notenapparaat..J. de Marez Oyens