Blockchain en smart contracts Herijking van de rol van de vertrouwde tussenpersoon in de algoritmische samenleving - Goossens, Jurgen (2020)
Een samenleving zonder internet is tegenwoordig ondenkbaar. Toen het protocol waarop internet gebouwd is (TCP/IP) midden de jaren 1970 ontwikkeld werd, kon niemand de impact door het ontwikkelen van allerhande internetapplicaties voorspellen. Denk bijvoorbeeld aan eBay, Facebook, Google Search, YouTube, Netflix, Skype en internetbankieren. Er zijn daarnaast ook talloze bedrijfsprocessen waar de burger niet rechtstreeks mee in contact komt. Al deze applicaties zijn in essentie gebaseerd op één simpel principe, namelijk snel en goedkoop informatie uitwisselen. Blockchain, dat voor het eerst in Bitcoin toegepast werd, belooft hetzelfde, maar deze keer vooral voor het uitwisselen van waarde. Zoals e-mail als de applicatie wordt beschouwd die internet deed boomen, kan in zekere zin voor blockchain hetzelfde worden verteld over Bitcoin. Op zijn minst is Bitcoin verantwoordelijk voor de blockchainhype, waardoor iedereen nu in elk geval al eens van blockchain gehoord heeft. Wat internet nu betekent voor de uitwisseling van gegevens, zou blockchain kunnen betekenen voor het uitwisselen van waarde. Blockchain maakt het immers mogelijk om snel, goedkoop, geautomatiseerd en zonder tussenpartij waarde uit te wisselen. Hoofdstuk 2 gaat over smart contracts, waarmee het blockchainnetwerk regels collectief kan afdwingen. Hoofdstuk 3 gaat in op bitcoins en andere virtuele munten, terwijl hoofdstuk 4 de mogelijke toepassing van blockchain in de vastgoedpraktijk analyseert. Hoofdstuk 5 behandelt beknopt allerlei andere blockchaintoepassingen. Hoofdstuk 6 gaat in op de toepasselijke privacywetgeving, waarna hoofdstuk 7 dieper ingaat op het concept van gedistribueerd vertrouwen. Hoofdstuk 8, ten slotte, beoogt uit de opkomst en de ontwikkeling van internet enkele lessen te trekken voor de toekomst van blockchain. We stellen eerst de auteurs nog even voor en beschrijven daarbij kort hun expertise met betrekking tot blockchain en smart contracts.