Kunstenaars in de groep Onderzoek naar effecten van kunst in de voorschoolse educatie - Veen, Annemiek (Kohnstamm Instituut, 2020)
De positieve beleving en de waardering van het kunstproject bij betrokkenen laten zien dat het project op zich een waardevolle en verrijkende bijdrage aan de voor- en vroegschoolse educatie is. Er zijn voldoende aanwijzingen dat het project een basis kan leveren voor effecten op langere termijn: Ten eerste reikt het project aspecten van pedagogisch handelen aan die belangrijk worden geacht in het kader van voor- en vroegschoolse educatie en de moeite waard zijn om verder te ontwikkelen, zoals inspelen op en meegaan in ideeën van kinderen en daar vanuit een specifieke rol uitbreiding aan geven, een probleem creëren, verschillende oplossingen bieden of laten ontdekken, open vragen en denkvragen stellen en uitdagen tot reflecteren. Het project past hiermee in een ontwikkeling naar een meer kindvolgend, spel-georiënteerd aanbod. Ten tweede is het project voor ouders van kinderen uit de vve-doelgroep een opstapje naar meer cultuurdeelname en meer begrip over het begrip kunst. Het project maakt deel uit van het programma 'Innovatiecentra vve' van het ministerie van OCW en NRO, waarin vijf interventies werden geselecteerd en onderzocht op hun bijdrage aan verhoging van kwaliteit van voor- en vroegschoolse educatie. Naast dit Haagse kunstproject werden vier andere innovatiecentra onderzocht, in de gemeenten Amsterdam, Leiden, Dordrecht en Heerlen.