Pembangunan bahan terjemahan : kaedah memperkayakan penerbitan Bahasa Melayu / Azhar Ab. Wahab - Ab. Wahab, Azhar (Kolej Cempaka Kenanga, UiTM Shah Alam, 2001)
Bahasa Melayu telah berkembang sedari awal zaman Kesultanan Melayu Melaka. Bagi terus memperjuang dan memelihara kedaulatannya, pelbagai usaha dan langkah yang sewajarnya harus diambil bagi memastikan Bahasa Melayu tidak lapuk dek hujan dan tak lekang dek panas. Sejajar dengan itu, penerbitan bahan terjemahan harus dipergiatkan dan dipertingkatkan samada dalam bidang ilmu dan teknikal.