Apakah makna perkataan "Mei" (cantik) dalam Bahasa Mandarin? / Neo Kian Sen and Heng Buai Chin - Neo, Kian Sen; Heng, Buai Chin (Academy of Language Studies & UPENA, 2005)
Makalah ini bertujuan membincangkan perkembangan penulisan perkataan mei (W, cantik) dalam Bahasa Mandarin pada zaman purba Cina dan pelbagai makna perkataan mei. Pengarang juga mengesyorkan satu kaedah menarik untuk mengajar satu set perbendaharaan kata Mandarin yang terbina daripada perkataan asas mei dalam kelas Bahasa Mandarin sebagai bahasa ketiga di universiti. 'M' dan '0 ' adalah dua bentuk tulisan yang berbeza kepada perkataan mei, di mana M ialah satu imej penari lelaki dan 0 pula ialah satu imej penari perempuan. Untuk membantu pembaca memahami makna kata majmuk terbitan daripada perkataan mei, pengarang membincangkan set perbendaharaan kata tersebut mengikut empat kategori, yakni: yang berkenaan sains kecantikan; kualiti bagus yang boleh membawa keseronokan kepada deria; kualiti baik yang boleh membawa kebahagiaan batin; dan sampel canggih yang sangat menonjol daripada suatu populasi.