Penghayatan terhadap konsep al-Sadaqah di Universiti Teknologi MARA (UiTM), Shah Alam / Ghafarullahhuddin Din, Mohd. Radzi Othman and Nazrudin Hashim - Din, Ghafarullahhuddin; Othman, Mohd. Radzi; Hashim, Nazrudin (UPENA, 2006)
Al-Sadaqah merupakan satu konsep murni dalam agama Islam yang meliputi ruang lingkup yang luas. Penghayatan konsep ini melibatkan harta dan bukan harta. Dari segi harta, ia tergolong kepada beberapa kategori berikut; sadaqah wajib (zakat), sadaqah sunat (sedekah) dan sadaqah jdriyah (wakaf). Kajian ini meninjau penghayatan secara umum terhadap konsep murni ini di kalangan warga UiTM, Shah Alam serta melihat potensi yang boleh dimainkan konsep ini dalam menjana dana bagi tujuan pembangunan sosioekonomi di kalangan warga UiTM.