Pengertian ekonomi dan iqtisaad dalam pendisiplinan dan skop ekonomi Islam / Basri Abd Ghani - Abd Ghani, Basri (Unit of Research, Development and Commercialization (URDC),UiTM Perlis, 2004)
Ekonomi satu istilah yang masih kurang tepat untuk diguna pakai dalam konteks syariat yang sebenar seperti Ekonomi Islam sepatutnya iqtisad. Ini disebabkan iqtisad sudah sebati dengan kehendak semangat al-Quran. walaupan pada asasnya istilah ekonomi dan iqtisad masing-masing membawa kesan positif terhadap pertumbuhan ekonomi namun titik tolak antara keduanya amat berbeza dari segi falsafah hidup, budaya, tanggungjawab, amanah dan matlamat dalam merialisasikan aktiviti-aktiviti ekonomi secara keseluruhan. Istilah Ekonomi Islam yang popular dipakai sekarang sekadar sementara sebagai pinjaman istilah Melayu yang paling tepat.