Konsep kekurangan relatif dalam ekonomi Islam / Basri Abd. Ghani and Sayuti Abd. Ghani - Abd. Ghani, Basri; Abd. Ghani, Sayuti (Universiti Teknologi MARA, Perlis, 2006)
Masalah kekurangan menjadi penelitian penting dalam perlaksanaan dasar dasar ekonomi konvensional untuk mencapai kesejahteraan ekonomi. Tindakan manusia sentiasa dianggap bijak dan ideal dalam penggunaan sumber-sumber yang terbatas tanpa memikir hakikat manusia yang lemah, bernafsu, mementingkan diri sendiri, keluh kesah dan gelisah yang sebenarnya berhajat kepada Allah dan peraturan Islam. Justeru itu kekurangan relatifdapat diharmoniskan antara kehendak dan sumber-sumber yang ada di alam ini dalam pembahagian kekayaan alam serta membantu pertumbuhan ekonomi yang sihat.