Apakah filem di Malaysia memerlukan falsafah? - Beberapa permasalahan dalam pemikiran, pengajian, penyelidikan dan pendidikan perfileman / Ahmad Murad Merican - Merican, Ahmad Murad (UPENA, 2007)
Makalah ini cuba mewacanakan tentang keperluan falsafah dalam konteks pemikiran filem dengan menyusuri beberapa persoalan yang berkaitan dengan pengajian, penulisan, penyelidikan dan pendidikan perfileman di Malaysia. Apatah lagi dalam menghadapi cabaran globalisasi hari ini yang banyak melibatkan sains dan teknologi, kefahaman tentang 'embodiment' teknologi itu sendiri perlu ada. Makalah ini cuba membincangkan tentang kepentingan budaya penulisan dalam mengangkat pemikiran filem, dan seterusnya melihat tentang kurikulum pendidikan perfileman. Selain itu, makalah ini juga mencadangkan ditubuhkan sebuah pusat penyelidikan filem negara - Institut Pengajian Filem Nasional bagi mengangkat filem sebagai ekspresi budaya, sosial dan aspirasi bangsa dan negara, agar filem bukan dilihat sebagai medium hiburan semata-mata.