Perbankan Islam : Bank Islam Malaysia Berhad / Noor Saliza Zainal - Zainal, Noor Saliza (Universiti Teknologi MARA Kedah, Sungai Petani, 2002)
Artikel ini membincangkan sistem perbankan Islam serta Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB). Tujuan penulisan adalah untuk melihat takrif, objektif dan kedudukan perbankan Islam masa kini. Penulisan ini juga bertujuan untuk mengenalpasti asas penubuhan Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB), prinsip- prinsip Syariah yang diamalkannya, sumber dan kegunaan dana Bank Islam.