Manifestasi pandangan dunia Melayu dalam rupa dan jiwa seni catan wanita Melayu tahun 1970-1990 / Liza Marziana Haji Mohammad Noh - Haji Mohammad Noh, Liza Marziana (Institut Pemikiran dan Kepimpinan Melayu (IMPAK), 2013)
Memanifestasikan pandangan dunia Melayu melalui kesenian telah di aplikasikan oleh seniman wanita Melayu sejak berabad lamanya. Kesenian yang menampilkan kenikmatan estetika yang tinggi telah di tafsirkan oleh seniman wanita Melayu berdasarkan pandangan dunia Melayu yang berteraskan alam, budaya dan agama. Manifestasi tersebut tidak hanya berlaku kepada karya-karya kraftangan seperti seni songket, seni tekat atau seni tembikar tetapi turut di aplikasikan oleh seniman wanita Melayu ke atas karya seni catan. Seni catan yang merupakan cabang kesenian moden telah menyaksikan percubaan seniman wanita Melayu menjelmakan nilai-nilai seni dan budaya tradisi serta agama sebagai tafsiran keindahan berdasarkan pandangan dunia Melayu. Kaedah apresiasi seni akan di gunakan bagi mengkaji nilai-nilai seni dan budaya Melayu tradisi dari segi bentuk dan makna yang telah dapat kesan melalui karyakarya seni catan wanita Melayu sekitar tahun 1970 hingga 1990-an. Wadah yang ingin di sampaikan oleh kertas kerja ini adalah bertujuan untuk mendekatkan generasi baru mengenai usaha seniman wanita Melayu dalam menginterpretasi pandangan dunia Melayu melalui karyakarya seni catan.