Pengurusan risiko dalam pengurusan rekod elektronik / Azman Mat Isa and Aliza Ismail - Mat Isa, Azman; Ismail, Aliza (Faculty of Information Management, 2011)
Ketelusan dan akauntabiliti adalah agenda global yang memberi tekanan kepada organisasi untuk menjadi telus sebaik mungkin. Di samping itu, kepatuhan kepada peraturan, undang-undang dan piawaian menjadikan organisasi perlu peka terhadap risiko sekiranya mereka gagal mematuhinya. Namun, kepatuhan semata-mata tidak menjamin kelestarian organisasi. Justeru, ia memerlukan kepada satu pendekatan yang pragmatik bagi mengimbangi kos dan keuntungan agar kelestarian organisasi berterusan. Penggabungan pengurusan risiko dan rekod adalah satu pendekatan strategik dan ekonomik yang mampu membantu organisasi mencapai kelestarian di samping sentiasa pasti dan bersedia untuk berhadapan dengan risiko yang bakal dihadapi.