Panduan mengurus ruang penyimpanan pusat rekod / Hanis Diyana Kamarudin ... [et al.] - Kamarudin, Hanis Diyana; Md. Jali, Jafalizan; Mohamad Ramli, Ahmad Azman; Abd. Aziz, Nor Erlissa (2011)
Pusat rekod mempunyai peranan yang sangat penting sebagai pusat penyimpanan dan pengawalan rekod separa aktif di dalam organisasi. Sehubungan dengan itu, ruang penyimpanan di pusat rekod perlu diurus dengan kaedah yang terbaik demi untuk memastikan rekod-rekod yang tersimpan tidak musnah sebelum sampai masa untuk tindakan pelupusan. Artikel ini membincarakan beberapa faktor utama yang perlu diambil perhatian demi untuk memastikan objektif tersebut dapat dicapai. Faktor-faktor tersebut ialah perancangan tapak, susun atur bangunan, kawalan-kawalan persekitaran, perlindungan kebakaran. keselamatan bangunan, kawasan storan rekod, peralatan dan bekalan, suhu dan kelembapan, keselamatan fizikal atau kawalan terhadap akses dan pelan tindakan bencana.