Paradoks pantang larang : tersurat dan tersirat / Fadhilah Mat Noor - Mat Noor, Fadhilah (Faculty of Information Management, 2015)
Pantang larang yang diturunkan dari zaman dahulu oleh nenek moyang kita bertujuan untuk memberi pengajaran. Namun pantang larang yang disampaikan mempunyai maksud yang tersurat dan tersirat. Maksud tersirat yang terdapat dalam setiap pantang larang tidak difahami oleh generasi muda masa kini. Oleh itu, generasi muda kini tidak lagi mengamalkan pantang larang yang diturunkan. Pada zaman dahulu, mungkin bahasa kiasan digunakan sebagai kaedah menyampaikan ajaran atau teguran, namun kaedah tersebut tidak lagi relevan untuk digunakan pada masa kini. Jadi, bagi memastikan pantang larang itu tidak dilupakan dan diamalkan secara berterusan, maka maksud setiap pantang larang itu perlulah jelas dan mudah difahami. Sekiranya maksud sebenar pantang larang itu disampaikan dengan betul, pastinya generasi muda kini akan mengamalkan amalan-amalan murni dalam kehidupan seharian mereka. Ini adalah kerana setiap pantang larang itu sendiri diwujudkan untuk kebaikan pengamal itu sendiri.