Minda Kaunseling : Bil. 8 Jun 2016 / Stres di kalangan pelajar universiti / Masrina Abdul Halim - Abdul Halim, Masrina (Career and Counseling Center, 2016)
Stres atau tekanan kadangkala berpotensi mengundang penyakit yang memberi kesan terhadap kesejahteraan psikologi individu. Dalam bidang psikologi, tekanan dan tingkah laku merupakan perkara yang selalu diberi tumpuan dan dikaji oleh ahli psikologi. Menurut Rice (1999), stres dapat didefinisikan berdasarkan tiga aspek iaitu pertama merujuk kepada rangsangan peristiwa atau persekitaran menjadi penyebab seseorang individu merasa tertekan. Dengan kata lain ia boleh dianggap sebagai faktor luaran. Kedua, stres merujuk kepada gerak balas subjektif dan ia juga dianggap sebagai faktor dalaman iaitu aspek mental. Proses emosi, defensive dan daya tindak stres berlaku dalam diri seseorang individu. Sesetengah proses dalaman ini menghasilkan kematangan fikiran dan ada juga menghasilkan ketegangan mental.