A review of the entrepreneurial orientation construct in entrepreneurship research / Sylvia Nabila Azwa Ambad and Kalsom Abdul Wahab - Azwa Ambad, Sylvia Nabila; Abdul Wahab, Kalsom (Universiti Teknologi MARA Sabah, Kota Kinabalu, 2016)
Matlamat artikel ini ditulis adalah untuk meneroka konsep orientasi keusahawanan. Bagi mencapai matlamat ini, artikel ini ditulis dengan turutan berikut. Pertama, latar belakang dan definisi orientasi keusahawanan, kedua, dimensi asas keusahawanan, ketiga, ukuran yang digunakan dalam kajian yang lepas, dan yang terakhir adalah hubungan antara orientasi keusahawanan dan prestasi firma. Secara keseluruhan, berdasarkan kepada perbincangan kajian yang lepas, orientasi keusahawanan merupakan satu konstruk yang multi dimensi dan uni dimensi. Selain daripada itu.ukuran orientasi keusahawanan yang digunakan secara meluas telah direka pada asalnya oleh Miller (1983). Kajian terbaru juga mendapati orientasi keusahawanan boleh diukur dengan menggunakan sumber data kedua atau secara objektif. Walaupun hubungan diantara orientasi keusahawanan dan prestasi firma masih belum konsisten, kajian mengenainya terus meningkat. Ini kerana orientasi keusahawanan penting untuk pertumbuhan, keuntungan dan prestasi keseluruhan sesebuah firma.