Paradigma ilmu kitab jawi di alam Melayu: satu pengenalan / Rahimin Affandi Abd. Rahim ... [et al.] (2015)
Seperti mana berlaku kepada bangsa Arab, proses Islamisasi adalah rahmah terbesar bagi masyarakat Melayu. Kedatangan Islam telah membawa perubahan besar bagi masyarakat Melayu membabitkan perubahan worldview, akidah, sistem pemerintahan bernegara dan budaya. Kertas kerja ini akan menumpukan perhatian kepada suatu skop yang kurang diberikan perhatian oleh sarjana sebelumnya; peranan Kitab Jawi dalam mengasaskan paradigma dan korpus ilmu kepada masyarakat Melayu.