Raja Berperlembagaan / Abdul Jalil Mohamed Ali (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 1992)
Raja Berperlembagaan, peruntukan untuknya telah termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan sejak merdeka, tetapi isu ini hangat semula sejak UMNO mengemukakan persoalan mengenai Raja dan perlembagaan. Malah perkara ini dibangkitkan semasa Perhimpunan Agung UMNO 1990 dan 1991. Artikel ini cuba melihat persoalan ini dari aspek Perlembagaan Persekutuan itu sendiri dan juga pendapat beberapa tokoh seperti Y.A.M. Raja Azlan Shah (Yang diPertuan Agong sekarang dan bekas Ketua Hakim Negara), Tunku Abdul Rahman Putra (Perdana Menteri Malaysia yang pertama), Tun Mohamed Suffian (bekas Ketua Hakim Negara) dan beberapa orang tokoh yang lain.