Warisan seni batik 1: sejarah batik / Azni Hanim Hamzah - Hamzah, Azni Hanim (Faculty of Art and Design, Universiti Teknologi MARA Melaka, Alor Gajah Campus, 2014)
Penulisan terawal tentang batik telah dibuat oleh Belanda atau dikenali sebagai Holland. Buktinya , Belanda telah sampai ke tanah melayu pada tahun 1641 dan mempunyai hubungan perdagangan dari Jawa ke Bangkahulu melalui Sumatera Barat. Menurut ' Siti Zainon Ismail' istilah batik diambil dari proses penggunaan Iilin yang tetah dicairkan dengan cara menitlkkan pada permukaan kain putih melalui canting. Dalam bahasa Jawa disebut cecek atau tritik iaitu kesan dari titikan lilin yang meninggalkan kesan titik putih apabila dicelupkan ke dalam warna. Manakala teknik batik juga di percayai berasal dari Mesir sekitar tahun 1500 sebelum masihi. Sesetengah juga berpendapat batik berasal dari India . Walaupun asal - usul Batik tidak dlketahui dengan pasti. Namun begitu batik telah menjadi hasil kraftangan yang bernilai di Negara seperti Malaysia dan Indonesia.