Ta'liq talak: Antara peruntukan perundangan dan amalan di Melaka / Noormala Rabu ... [et al.] - Rabu, Noormala; Hamzah, Halipah; Md Isa, Mohd Fauzi; Zamzuri, Zainal Fikri (2017)
Penulisan ini bertajuk Ta'liq Talaq: Antara Peruntukan Perundangan dan amalan di Melaka. Rujukan telah dibuat kepada pemakaian peruntukan ta'liq dibawah seksyen 50 Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam (Negeri Melaka) 2002 yang memberi hak kepada isteri untuk mengadu kepada mahkamah syariah sekiranya suami melanggar lafaz ta'liq yang telah dilafazkan selepas akad nikah. Penulis juga melihat kepada amalan ta'liq yang biasa berlaku di kalangan masyarakat di Negeri Melaka. Penulis mendapati beberapa perubahan telah dilakukan terhadap lafaz ta'liq bertujuan untuk menjaga kepentingan golongan wanita. Di akhir kertas kerja ini, penulis telah memberikan beberapa cadangan yang boleh membantu untuk meningkatkan mutu penghakiman kes-kes perceraian secara ta'liq. Antaranya ialah dengan mencadangkan agar lafaz ta'liq yang menyebabkan talaq akan jatuh sekiranya persetujuan isteri untuk ruju' tidak diperolehi ditiadakan.