Toleransi agama dalam kehidupan komuniti Muslim baharu: Tinjauan dari aspek cabaran / Azarudin Awang ... [et al.] - Ismail, Che Zuina; Che Mat, Azman; Abu Bakar, Rubiah (2017)
'Perbezaan' yang timbul dalam kehidupan beragama antara komuniti Muslim baharu, komuniti bukan Muslim dan Muslim asal menyukarkan proses toleransi dilaksanakan. 'Muslim baharu' adalah individu yang mengalami proses penukaran agama kepada Islam dan disifatkan sebagai golongan yang masih baru mengenali dan mempelajari agama tersebut. Kajian konseptual ini bertujuan melihat cabaran yang dihadapi oleh Muslim baharu ketika menyuburkan nilai toleransi dengan keluarga asal dan Muslim asal. Hasil kajian mendapati Muslim baharu berhadapan cabaran melaksanakan toleransi kerana faktor konflik, dianggap Muslim kelas kedua, gagal menyesuaikan diri dan kerana masalah bahasa. Dengan demikian, kajian yang komprehensif perlu dijalankan untuk mencirikan satu model toleransi agama berdasarkan qawaid fiqhiah agar sebarang bentuk prejudis dapat dielakkan dan dalam masa yang sama penyatuan sesama Muslim yang dapat dilakukan dengan mudah.