Kajian awal tahap kesukarelawan di kalangan rakyat Johor, Malaysia / Nik Rozilaini Wan Mohamed ... [et al.] - Wan Mohamed, Nik Rozilaini; Abdul Razzaq, Abdul Rasid; Roddin, Rohayu; Shaharuddin, Nor Asikin (2017)
Kajian ini merupakan peringkat konseptual dalam mengenalpasti tahap kesukarelawan di kalangan rakyat di negeri Johor Malaysia. Kajian soal selidik ini akan dikemukakan kepada pertubuhan sukarelawan di sekitar negeri Johor, Malaysia. Dalam kajian ini bakal mengkaji profil pertubuhan sukarela dalam aspek jenis pertubuhan, keahlian dan objektif pertubuhan, sejarah penubuhan, pengurusan pertubuhan, aktiviti, sumber dan kewangan pertubuhan sukarelawan. Seterusnya melihat kepada sumbangan pertubuhan sukarela dalam membentuk perhubungan kaum dan integrasi nasional. Kajian ini akan menghuraikan perkhidmatan yang diberikan untuk menilai setakat mana dan bagaimana pertubuhan bcrkcnaan berfungsi. Ianya diharap dapat memberi huraian perkhidmatan sebenar yang mereka berikan bagaimana ia dilaksanakan (mekanisme penyampaian) dan siapa yang mendapat faedah daripada perkhidmatan tersebut. Di samping itu, kajian ini juga menyentuh masalah yang dihadapi dalam menyampaikan perkhidmatan mereka. Penemuan kajian diharapkam membantu indeks perpaduan (perhubungan). Dengan melalui perhubungan kaum dan integrasi kelihatan bahawa nasional Negara boleh dicapai menerusi aktiviti, pengurusan dan saluran perkhidmatan pertubuhan sukarela. Di harap kajian ini membantu seperti Jabatan Kebajikan Pejabat Daerah Masyarakat (JPM), Jabatan Belia, dan Penghulu dan mencadangkan langkah yang perlu oleh diambil pihak yang berkenaan.