Akhlak terbina komunikasi sempurna / S.Salahudin Suyurno ... [et al.] - Suyurno, S.Salahudin; Md Sharipp, Mohammad Taufik; Ayub, Mohd Shafie; Mustafar, Mohd Zaid; Junoh, Mohd Zin (2017)
Hampir 1/5 daripada ayat-ayat al-Quran ayat menyentuh secara langsung berkenaan akhlak manusia. Hal ini menggambarkan bahawa kesempurnaan akhlak amat dititikberatkan oleh Islam. Akhlak boleh dimaksudkan sebagai keperibadian, sahsiah dan sifat-sifat yang merujuk kepada perbuatan mulia. Ia juga merupakan ajaran-ajaran dan tingkah laku yang lebih tinggi kedudukannya daripada moral. Kertas kerja ini akan membincangkan erti akhlak secara mendalam serta keperluan akhlak dalam komunikasi manusia. Kedudukan dan prinsip akhlak dalam kehidupan seharian manusia turut disentuh. Gagasan komunikasi berakhlak yang menjadi asas hubungan sesama manusia dikemukakan agar ia menjadi rujukan setiap komunikator.